Šetřete peníze a vyrobte si některou z těchto home-made dobrot. V originále napsala Elisabeth Kwak-Hefferan.

foto1

 

Rychlé pětiminutové lanýže

,,Lanýže jsou skvělé z hlediska nenáročné přípravy“ říká Salsbury. Jsou nekonečně přizpůsobitelné – můžete je vytvořit z vašich oblíbených surovin nebo z toho, co zrovna máte po ruce. Udělejte si tucet 2,5cm bezlepkových kuliček.

  • ½ šálku neslazeného ořechového nebo semínkového másla (arašídy, kešu, slunečnicová semínka nebo tahini)
  • 3 lžíce medu, sirupu z agáve nebo javorového sirupu
  • jemná mořská sůl
  • 2/3 šálku lehce slazeného vanilkového syrovátkového proteinového prášku

Druhy posypky: polosladké čokoládové lupínky, neslazený kakaový prášek, strouhaný kokos, jemně nasekané ořechy nebo sušené ovoce, prášek z čaje Matcha nebo ovesné vločky

Postup: smíchejte ořechové máslo, med a sůl ve středně velké misce. Přidejte proteinový prášek a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Proteinové prášky se liší ve struktuře – proto přidejte více prášku, jestliže je směs příliš řídká nebo naopak více mléka, pokud je směs příliš suchá. Poté z těsta vytvarujte kuličky o průměru cca 2,5 cm. Kuličky obalte ve vámi vybrané posypce a dejte ztuhnout do ledničky. Poté vložte do krabičky, abyste zabránili promáčknutí, a můžete vyrazit na cesty.

Životnost: 3 dny

Výživové hodnoty (jeden lanýž):

  • kalorie 109
  • tuk 5,8 g
  • bílkoviny 7,9 g
  • sacharidy 7,2 g
  • vláknina 7 g
  • sodík 52 mg

 

Ovocné pomerančovo – borůvkové muffiny

Backpackerka, která přispěla dalším receptem, označuje tyto muffiny na cesty jako ,,crazy good“. Recept je převzat z knihy Protein Ninja od Terry Hope. Zde je recept na 12 muffinů.

  • 1 šálek vody
  • 3 oloupané pomeranče
  • nastrouhaná kůra z 3 pomerančů
  • 1 oloupaný citrón
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • ½ šálku sójového proteinu
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • ½ šálku proteinového prášku z hnědé rýže
  • 2 lžíce lněných semínek
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky citrónového extraktu
  • ½ lžičky pomerančového extraktu
  • 1 ½ šálku celozrnné mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky soli
  • 1 ½ šálku čerstvých borůvek

Postup: Předehřejte troubu na 160°C. Vymažte muffinový plech (nebou jiné formičky). Smíchejte vodu, pomeranče, citrón, sójový protein, ocet, proteinový prášek z hnědé rýže, lněná semínka a extrakty pomocí kuchyňského robotu do hladka.

Prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, kůru z pomeranče i citrónu (používejte pouze chemicky neošetřené ovoce) a sůl do středně velké mísy.

Smíchejte sypké a tekuté směsi. Nakonec přisypte borůvky a zamíchejte. Poté naplňte muffinový plech a pečte 30 až 35 minut. Zda jsou muffiny hotové, poznáte tak, že do středu muffinu zapíchnete párátko, a pokud jej vytáhnete a bude čisté, muffiny jsou hotové. Nechte je vychladnout a poté zabalte do fólie.

Životnost: 5 dní

Výživové hodnoty (jeden muffin):

  • kalorie 92
  • tuk 9 g
  • protein 8,4 g
  • sacharidy 55,9 mg
  • vláknina 13,2 g
  • sodík 3,1 g

foto2

 

Tyčinky z ovesných vloček a arašídového másla

Naše redaktorka z oblasti Skalnatých hor zapřísáhla tyto tyčinky, které ji poháněly při cestě z Kanady do Cascades (už je to tak dávno, že si nevzpomíná, kde recept dostala). Návod na 10 tyčinek:

  • ½ šálku celozrnné mouky
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky jedlé sody
  • drcená sůl
  • ½ šálku jemného arašídového másla
  • ½ šálku hnědého cukru
  • 1/3 šálku medu
  • 1 velké vejce
  • 2 velké bílky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžičky vanilky
  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek sušených brusinek
  • ½ šálku nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
  • ½ šálku čokoládových lupínků

Postup: Předehřejte troubu na 175°C a potřete olejem pekáč (23-33 cm). Promíchejte mouku, skořici, jedlou sodu a sůl ve střední míse.

Ve velké míse rozšlehejte mixérem arašídové máslo, cukr a med.

V malé misce našlehejte vejce vidličkou a poté ho přidejte do velké mísy se směsí s arašídovým máslem. Přidejte řepkový olej a vanilku.

Poté smíchejte se sypkou směsí (mouka, skořice, soda, sůl). Přidejte ovesné vločky, brusinky, ořechy a čokoládové lupínky. Směs naneste do pekáče, pečte 20 – 25 minut, dokud nebude opečená na okrajích. Po vychladnutí směs nakrájejte na tyčinky a zabalte do fólie.

Životnost: 5 dní

Výživové hodnoty (jedna tyčinka):

  • kalorie 364
  • tuk 18 g
  • protein 9 g
  • vláknina 5 g
  • sacharidy 47 g
  • sodík 95 mg

foto3

 

Ořechové tyčinky

Svačinky z bílkovin, zdravých tuků a ořechů vám dodají energii – říká Camilla Saulsbury, autorka knihy Power hungry (kuchařka o energetických tyčinkách). Stačí je přizpůsobit podle vašich oblíbených přísad. Zde je recept na 10 bezlepkových veganských tyčinek.

  • ¾ šálku nasekaných vlašských ořechů
  • ¾ šálku nasekaných mandlí
  • ¾ šálku nasekaných pekanových ořechů
  • ½ šálku kukuřičného sirupu
  • 1 ½ lžíce lněných semínek
  • ¼ lžičky jemné mořské soli
  • 2 lžičky omáčky Sriracha
  • 1 lžička jemně nastrouhané limetkové kůry

Postup: Předehřejte troubu na 160 °C. Položte na 20 cm čtvercový pekáč pečící papír nebo vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte všechny přísady, dokud se dobře nespojí. Dejte směs na pekáč a udusejte ji druhou stranou lžíce. Pečte 17 – 20 minut, do té doby, dokud nebudou okraje upečené. Nechte vychladnout, nakrájejte na 10 stejných tyčinek a dejte do fólie nebo plastové krabičky.

Životnost: 4 dny

Výživové hodnoty (jedna tyčinka):

  • kalorie 205
  • tuk 14,9 g
  • protein 6,5 g
  • sacharidy 16 g
  • vláknina 2,4 g
  • sodík 59 mg

 

Zdroje:

backpacker.com
Foto by Ben Fullerton