Možná jste už slyšeli o Ostré Poště, která zautomatizovala objednávkový proces broušení nožů natolik, že zákazník se v podstatě o nic nestará. Vyzkoušeli jsme je a zde je výsledek.

Rovnou na úvod musím zmínit, že jsem byl vždy zásadně proti jakýmkoli internetovým a zásilkovým “profi brusičům”, a to díky nemilé zkušenosti s “profíkem”, který kdysi brousil pro 1. nožířství v Praze na Národní. Pořídil jsem si tehdy nádherný starý zavíráček, loveckou klasiku v uhlíkovce a parohu a neodvážil se ho přebrousit sám. Když jsem po pár dnech vyzvedával nabroušený nůž, chtělo se mi brečet. Borec se s nožem moc nemazlil, nejspíše ho tupě vzal na pásovce a následně přeleštil na kotouči. Takže na staré patinované čepeli najednou byl skoro centimetrový pruh vyleštěné oceli. Masakr.

Od té doby vše raději brousím vlastnoručně kombinací Lanskyho a DMT diamantů. Což se hodí na běžnou údržbu, ale mám-li přebrušovat nůž z moderní oceli na lepší úhel, zabírá to dost času. Takže sem tam jsem se občas nachytal na myšlence – “vzal bych na několikadenní výlet ten nový nůž, co mám, ale pak se několik týdnů nedostanu k jeho nabroušení… Kašlu na to, Uhlíková finka to jistí.” A drahé moderní hračky zůstávaly ležet v šuplíku nedotčené.

Navíc přebrousit jeden nůž (obzvlášť vlastní) není žádný problém, ale co když vám kamarád přinese rovnou 4 jeho, s tím, že se nějak ztupily, tak jestli se na to nepodívám, až budu mít čas…

Jo, určitě. Podívám se na to… X hodin života v p…

Když se k tomu přičetly i nějaké prasárny z crash testů, co jsme na Vybaven dělali, bylo jasné, že je čas na změnu. Pročítal jsem dlouhé debaty na diskuzních fórech a přemýšlel jednu chvíli nad HAIM pásovkou, nebo nějakým Tormekem s pár kameny. Jenže vzhledem k tomu, že by byly používány jen pár dnů v roce, nedávalo to moc smysl. A proto jsem zvolil to nejjednodušší řešení – pořídil jsem si mini pásovečku Work Sharp – Ken Onion Edition. Takže jednou za pár měsíců to u mě v obýváku vypadá takto:

 

Recenze na tuto brusku časem bude i tady na Vybaven. Je to fajn udělátko, ale má dost svých much, takže stále jsem hledal i nějaké jiné řešení, nejlépe takové, které mi nezabije půlku víkendu. A právě někdy v té době, cca před půlrokem, se mi na facebooku objevila reklama Ostré Pošty, která se celkem sebevědomě chlubila tím, že zvládne nabrousit, přebrousit a opravit téměř vše.

Pár měsíců jsem sledoval výsledky, které prezentovali na své stránce a vypadalo to velmi slibně. Dávali dohromady vyštípané práškové kuchyňáky, brousili jednostranné japonce a celkově to působilo tak, že nic není problém. Nicméně všechny ukázky se motaly kolem kuchyně. Proto jsem je kontaktoval a zeptal se, zda by měli zájem o test. Pošlu jim 5 loveckých/taktických/EDC nožů z různých ocelí a v různém stavu, oni předvedou, co umí, a já následně zveřejním článek, kde ukážu fanouškům, jak to funguje. Zájem měli, takže nyní si můžete udělat obrázek i vy.

Celé broušení začíná objednávkou na webu ostraposta.cz (.sk pro slovenské zákazníky), kde zvolíte počet nožů, které budete chtít nabrousit, jak často je chcete brousit (můžete si objednat jednorázové broušení, případně zvolit pravidelnou údržbu 1-4 krát ročně, od toho se pak odvíjí i cena), zvolíte kvalitu broušení a vyplníte adresu. Nic víc neřešíte.

Za pár dnů Vám dorazí velká lepenková obálka, ve které najdete předtištěný štítek pro zpětné odeslání a ochranné obaly pro bezpečnou přepravu nožů.

 

Odměříte si délku obalu dle návodu na letáku, odříznete zbytek, vložíte nůž do obálky a zmáčknete, aby se lepící páska z obalu přilepila na čepel. Jak vidíte, Sensei od Kizlyar Supreme s 22 cm čepelí se tam vejde bez problémů.

 

Zalepené nože se vyskládají do obálky a zalepí pomoci lepenky na vnitřní straně víka. Všimněte si, že jde o velmi promyšlený obal. Používáte ho opakovaně a pokaždé se odtrhne jeden proužek. Nejdříve prvním odtrhnutím otevřete obálku vy, druhým brusiči, třetím pak zase vy, až vám nože dorazí zpět.

 

Teď už jen zbývá nalepit štítek a odnést na poštu či do poštovní schránky. Resp. takto by to mělo být v ideálním případě. Ale tady do hry vstoupila Česká pošta. 

“Ne, to takto nemůžete poslat. Musíte mít podací lístek. No já nevím, proč, já to takto od Vás nepřijmu. Vyplňte si podací lístek, tamhle na stojanu. A cenu zásilky mám jako uvádět já? Co když se Vám ztratí? 15 tisíc? To je nějak moc, ne?”

Prostě klasika. Nevadí, podací lístek jsem vyplnil, cenu zásilky uvedl zhruba poloviční od běžné tržní hodnoty zaslaných nožů a začal se modlit, aby to přece jen dorazilo. Dorazilo. I tam i zpět. A nyní se pojďme podívat, jak to dopadlo. 

Nůž DEFCON TD 1001 – můj EDC nůž z práškové oceli S35VN, který nijak nešetřím, sem tam štípu s ním třísky na podpal, brousím dle potřeby, obvykle jen obtahuji na kůži s pastou. Požadavek byl “Přebrousit”. Tady asi není co řešit, zajímalo mě, jak si poradí s práškovkou na zavíracím noži.

Stav PŘED:

 

Stav PO:

 

Pro srovnání PŘED/PO:

 

Dýka od nožíře Waclawka – nůž byl nový, ale ostří bylo takové, řekněme, nedokonalé. Požadavek byl – “přebrousit do jedovata, ale nevytvářet fazetu”. 

Stav PŘED:

 

Stav PO. Uvidíte velký prd, protože to nevyfotím dobře, ale jednoduše je vše ok a jak jsem chtěl. Takže nemusíte mít strach, že by tam uměli jen upnout čepel do držáku a srovnat to na nějaký universální úhel.

 

Dále v obálce byl již zmíněný Sensei od Kizlyar Supreme, velké páčidlo z D2. Po brutálním Crash testu se kdysi ještě brutálněji ohobloval na brusce, následně se na Work Sharpu nabrousil do stavu “hlavně aby s tím šlo sekat” a sloužil jako užitková mačeta k zapůjčení všem známým a přátelům.

Stav PŘED:

 

Stav PO:

 

Pro srovnání PŘED/PO:

 

Nejhorší případ byl jednoznačně Ares od Spartan Blades. Nůž z oceli S35VN byl kdysi nechutně crashnutý, prošel několika zkouškami na tvrdoměrech, ohoblován na brusce, všelijak ničen a ve výsledku se tam mělo vytvořit jakési “ostří”, na které jsem nikdy nenašel dost času a chuti. 

Stav PŘED:

 

Stav PO:

 

Pro srovnání PŘED/PO:

 

 

A nakonec Vendetta od Kizlyar Supreme. Stejně jako Sensei je z oceli D2 a třešničkou pro brusiče mělo být poněkud komplikované ostří. Nůž byl používán, ale nikdy se nebrousil, udržoval se na kůži s pastou.

Stav PŘED:

 

Stav PO. A tady je v podstatě jediný “problém” z celého testu. Ačkoli celkový výsledek je skvělý, na třetí fotce si všimnete, že z výroby ostří bylo nesouměrné, odebralo se moc materiálu a po nabroušení Ostrou Poštou tak zůstaly stopy po předchozím broušení. Chápu, proč to tak je, chápu, že při dalším broušení se to už srovná a zmizí, ale pro úplnost to zmínit musím. 

 

Pro srovnání PŘED/PO:

 

Do článku mi ještě chybělo několik informací, položil jsem proto pár otázek:

Vybaven.cz:

1. Kolik by stála práce na jednotlivých nožích, pokud by se nejednalo o test a objednával by to obyčejný zákazník?
2. Jak probíhá samotné broušení? Na jakých strojích, za jakých podmínek apod? Není možné zveřejnit nějakou fotku?
3. Jak dlouho je tato služba na českém trhu? Facebook byl založen loni v únoru, ale to asi není nijak směrodatné.
4. Brousíte toho opravdu hodně, ale existuje firma/materiál/druh nože, který odmítnete? Nebo zvládnete nabrousit a vyleštit například i nože značky Rockstead?
5. Co se děje, pokud zákazník není s broušením spokojený? Jak často se to stává (resp. zda vůbec) a jaký je následující postup?

 

Ostrá Pošta:

“1. Cena by byla dle standardního ceníku. Za takovéhle opravy si normálně neúčtujeme nic navíc. Takže pouze standard cena za broušení. Ceny se odvíjí od počtu nožů, od kvality broušení a taky jestli si zákazník objedná jednorázové broušení, nebo předplatné. www.ostraposta.cz/cenik
2. Brousí se kombinací speciálních keramických pásů, vodních kamenných kotoučích, japonských vodních kamenech, kožených pásech a pod. Způsob se vybírá pro každý nůž zvlášť. Zásadně se ostří nesmí zahřát. Broušení je tzv. “freehand”, každý nůž se brousí jinak vzhledem k parametrům jako jsou úhel, tvrdost, typ nože, použití a pod.
3. V ČR jsme skutečně pouze od 2018. Firma je původem švédská pod jménem Knivbrev AB (www.knivbrev.se). Hlavní mistr broušení Leif Kohlström (resp. jeho dědeček) zakládal brusírnu ve Stockholmu ještě v roce 1965.
4. Výjimek je skutečně málo. Nebrousíme meče, katany a pod. Jinak umíme brousit všechno, včetně rovných a konvexních fazet, nebo bez fazety. Problémem jsou pouze extrémní tvary dovnitř tvarovaných čepelí (některé druhy Ka-Bar jako příklad). To už ale musí být vážně extrémní zaoblení, jinak brousíme taky běžné Ka-Bary. Rockstead samozřejmě nabrousíme.
5. Úhel a ostrost volíme taky od typu nože. V některých případech není vhodné brousit pod příliš ostrým úhlem, nebo s extrémní jemnou zrnitostí. Brousíme tak, aby nůž ostrý vydržel. Proto se může (ojediněle) stát, že zákazník čekal ještě větší ostrost. Snažíme se to vysvětlit, ale nabízíme záruku 100% spokojenosti a brousíme nůž zdarma ještě jednou. Nejčastější chyba při kuchyňských nožích je pak nesprávná péče. Lidi zejména nepoužívají ocílku, nebo ji používají nesprávně a ostří si poničí. To platí taky pro profi kuchaře. Profi nůž vydrží klidně 3 – 6 měsíců v nasazení za podmínky správného ocílkování. Dělat to správně ale může být alchymie. Na tvrdé nože je zapotřebí použít spíš kámen. Naše ceny jsou na západě průměrné a vzhledem na kvalitu broušení jsou zcela normální. Lidi někdy očekávají ceny na úrovni broušení v supermarketu a nevědí co to vlastně kvalitní broušení je.”

 

Určitě jste si všimli, že Sensei a Vendetta z D2 jsou po nabroušení hezky zrcadlové, kdežto Defcon TD 1001 a Ares z oceli S35VN zůstaly nevyleštěné. I na to jsem se zeptal:

Vybaven.cz:

“Je možné, že nože v testu brousili různí lidé? Resp. takto – u dvou nožů nedošlo k vyleštění ostří po broušení, u ostatních ano. Je nějaký důvod pro takové rozhodnutí? Předpokládám, že tyto finální úpravy, stejně jako úhel broušení lze domluvit předem? Zohledňujete přání zákazníka?”

 

Ostrá Pošta:

“Dobrý den, Vaše nože brousil pouze jeden brusič. Finální úprava se vybírá nejenom podle estetiky, ale taky podle typu oceli. Pro některé typy nožů je vhodnější ponechat “hrubší” ostří. Ale jistě vždy zohledňujeme přání zákazníka. Když je nám něco nejasné, tak zákazníkům voláme. Domácí brusiči mají často pocit, že zrcadlové ostří je to nejlepší. Ale není to vždy pravda. Je to vidět taky u výrobců prémiových značek nožů (kuchyňských, loveckých a pod.). Je rozdíl brousit nůž na push-cut a na řezání. Je rozdíl brousit měkkou ocel a tvrdou. Některé nože Vás oholí lépe než břitva a přes rajče se nedostanou.”

 

Takže tolik naše zkušenosti se službou Ostrá Pošta. Když to shrnu: Je to určitě vhodné pro všechny profi a hobby kuchaře, pro ženy a důchodce, pro ty, kdo má víc tupých nožů, než času na jejich nabroušení. Pro ty, kdo rád používá moderní oceli, ale nerad je pak dlouhé hodiny brousí. A pro ty, kdo nože prasácky ničí a nechává je pak hnít v krabici, jako my… Rozhodně tedy tuto službu jednou za čas využiji. Raději u těch nejhorších případů zaplatím pár stovek za kvalitní přebroušení a užiji si místo toho klidný víkend s knihou či akčním seriálem. Na rozdíl od jiných noname služeb na broušení nožů, Ostrá Pošta, zdá se, ví, co dělá a proč to dělá. Naše nože nabrousili v podstatě automaticky, neptali se na podrobnosti, neřešili úhly, nic. Na FB jsem pouze napsal, že toto chci přebrousit od nuly, toto zrenovovat, jak to jen půjde, a za pár hodin dorazil automatický e-mail o tom, že nože byly nabroušeny a chystají se k expedici. A s výsledkem jsem rozhodně spokojený. Všechny nože dle očekávání holí, lehce krájí volně visící papír atd. Tedy jsou ostré přesně tak, jak bych si představoval. 

A co vy? Máte někdo zkušenosti s touto službou? Ať už pozitivní či negativní? Podělte se v komentářích. A samozřejmě neváhejte se ptát na jakékoli podrobnosti, článek pošlu i zástupcům Ostré Pošty, tak se určitě dočkáte odpovědi přímo od nich.