Sekery FISKARS určitě nemusíme zdlouhavě představovat. Odolné (ano, někteří jste se nám už chlubili zlomenou fiskarskou, nejsou kouzelné:D), univerzální a efektivní.
Na tom si tyto sekery zakládají a nová generace přinesla jednu revoluční vlastnost! Na todle, tedy zapomeňte:
O čem mluvím? Novou FISKARS sekeru už si nikdy takto neodložíte do špalku. Prostě jí tam nezaseknete. Rozhodně ne, tak jako dřív. Ptáte se, čím to je? Je to tím, že FISKARS představil nový tvar hlavy včetně ostří. Tyto inovace zvyšují efektivitu seku, ale vedlejším účinkem je tato otravná vlastnost.
Není to ale náhodou k něčemu dobré? No jasně, že je! Teď už vám jen těžko zůstane sekera zaseklá ve dřevě tak, že jí budete muset pracně vypáčit, nebo špalek otočit a třísknout s ním na reverse (sekera dopadá první). Pokud dřevo „nepukne“ ostří se odrazí. Pokud dřevo pukne a sekera se zaštípne, jde obvykle velice snadno vypáčit, protože je skřípnutá jen ve dvou bodech. Nicméně většinou sekera hladce projde a není potřeba nic řešit.
Záleží ale, co chcete přeštípnout:) Někdy se to holt nepovede…
Celkově jsou sekery více klínovité. Ostří není tak vysoké, za to je broušeno na celkem nízký úhel. Z toho podle mě vyplývá i fakt, že se sekery rychle tupí, u těch větších potom najdete i doslova zamačkané ostří (u větších seker působí opravdu masivní síla při dopadu a pokud trefíte suk, tak to odnese ostří). Každopádně je výbrus méně dutý, než u starších sérií.
Na sekerách je nanesen speciální nátěr, takže už nejsou černé, ale stříbrné. Výrobce tomu říká prémiový vzhled, já říkám, že ta barva jde hned dolů a budete ji mít na většině polínek:)
Topůrko dostalo parádní vylepšení a to je pogumovaný oranžový konec s texturou, takže se nesmeká – v holých rukách ani v rukavicích.
Pro srovnání staré topůrko uprostřed:
O těchto novinkách najdete vše v tomto videu:
Jaké jsou modely nových FISKARSek?
Bavíme se jen o sekerách na štípání. Tak tady máme dva základní modely. Ty jsou vhodné na běžnou práci a podle své síly si vyberete buď X21, která je lehčí:
Nebo stejně dlouhou X25, která má pouze jinou, těžší hlavu:
Pokud si je srovnáme se starou fiskarskou, která už má to nejlepší za sebou, tak je vývoj na první pohled vidět:
A potom tu máme doplňkové modely. X11 na třísky, pro ženy, děti nebo na opravdu drobné štípání. Každopádně kvůli tomu „nezasekávání“ se třísky musíte naučit štípat trochu jinak:
O trochu větší X17, která je lehčí a na přištípnutí pár menších polínek stačit bude:
A potom gigantickou X27, kterou vytáhnete jen na ty největší špalky. Síla je opravdu zdrcující, někdy se mi ani nechtělo věřit, co ta sekera dovede.
A pokud byste to všechno chtěli vidět za pohybu, tak tady je video srovnávající jednotlivé modely:
Resumé
Sekery hodnotíme tedy dobře, je to opět krok vpřed. Zvyknete si na to, že sekera nebude zaseklá ve špalku, ale bude v obale viset na hřebíku na zdi, občas ji přebrousíte, a svou práci odvede. A jsem si jistý, že jí odvede lépe a s menší námahou než starší generace:)
PS: K testování jsme za odměnu dostali i velkou sapinu, na kterou jsme už recenzi psali. Sekery mají sice pogumovanou a texturovanou rukojeť, ale sapiny zůstaly úplně stejné – hladké a kluzké. Díky rozšíření na konci se držet chvilku dají, ale pokud projdou podobnou inovací, bude to už možná stát i za řeč.
Pokud chcete, můžete se podívat na recenzi Fiskars háku a kleští, malé a velké sapiny, malé a velké mačety či se rovnou podívejte na velký souhrn o produktech Fiskars WoodXpert.
Dobrý den, moc pěkná recenze. Docela by mne zajímalo srovnání s napodobeninami, jestli má cenu utrácet 1600,- za sekyru. Osobně štípu kalačem a neměl jsem nikdy problémy.
Děkuji, za mě osobně se to vyplatí, ale nemám to podležené žádným reálným testem. Kalač má určitě taky něco do sebe:)
Pokudď vám nevadí dřevěná násada, je dobrá alternativa štípací sekera s klínem od Zbirovia. Tvar hlavy je podobný této nové řadě Fiskars, a zuby se tam také nedělaji. U starého Fiskarsu se mi dělali zuby často dost velké a bylo třeba při broušení potom ubírat dost materiálu… Ale to asi bude tím tvarem čepele té staré řady, nerad bych totiž tvrdil ze Zbirovia používá lepší ocel, nebo dělá lepší výkovky.. Verze 1800g odpovídá přibližne Fiskars X25. Štípačky od Extol a podobné mají již rozdílny tvar hlavy a špalky s tím nejdou v kraji naštípaávat jako s kalačem což u Fiskars i Zbirovie stále lze…
Dobrý den,
se zájmem jsem přečetl recenzi, s něčím souhlasím a s něčím bych si dovolil polemizovat. Zmíním teď 1 věc.
1) Kvalita ostří: “Rychlé tupení, zmačkané ostří, zuby po přeseknutí suku”.
Nemůžu si pomoci, ale ostří sekery, která má takovéto vlastnosti, je špatné. Ať už z nekvalitní suroviny, špatné zakalení nebo obecně špatné tepelné zpracování, ale špatné.
Při štípání dřeva mám zkušenost s typy 1100 a 2400 (pravděpodobně 2 generace), s těmi jsem pracoval nejvíc, půjčené jsem měl i 1400 a 1500. Tupí se málo (subjektivní), po celodení práci jsem je ručně dobrušoval po několika dnech. Na ostří jsem občas našel minizoubky, velikost do cca milimetru. Při štípání čistého dřeva (bez písku, hlíny, kamínků, nesekání do země) jsem větší defekty nezaznamenal.
Za mě bych to ani tolik nedával za vinu oceli (je to možné, ale pokud by byla příliš tvrdá, tak by se ostří naopak vyštípávalo a to by byl za mě mnohem větší problém). Každopádně by stálo za to přebrousit na vyšší úhel (sekery brousím na 25-30° a nic podobného se neděje). Určitě časem vyzkouším a pak dám vědět.
Jako standardní vlastnost u běžné sekery považuji dostatečnou úroveň tvrdosti a houževnatosti čepele; nesmí být příliš křehká a musí být dostatečně tvrdá – např. se suky si musí bez problému poradit. Není přeci možné, abych si sekáním nebo štípáním sukatého dřeva vymačkal ostří nebo se takovému dřevu vyhýbal. Sekera se běžným používáním může jen pozvolna tupit.
Fiskars pak k těmto standardním vlastnostem přidává výborně tvarované čepele (platí hlavně pro štípací sekery), “umělé” topůrko a slušnou ergonomii. Význam teflonového povrchu je v informacích k nim značně zveličován.
Co se týká ostří, už řadu let se na Internetu objevují informace o tvoření zoubků. A právě u tzv. třetí generace, která je myslím z roku 2010, jsem myslel, že to výrobce vy/řešil.Lze nalézt: “Ostrá čepel z kvalitní finské oceli má u univerzálních seker úhel 30°. U štípacích seker je úhel 35° a je vybroušen do vypouklého tvaru tak, aby zesílil hranu ostří a chránil ji před vyštípnutím”.
Když dobrušuju sám, profesionálně to neumím, takže nevím, jak přeně bych úhel změřil a nějakou takovou pomůcku na nastavení úhlu broušní nemám. Když se sekera nenechá hodně ztupit, nemám problém ji ručně zas dobrousit.
Dobrý den, budete v testování pokračovat i s aktuálně novou generací řady X roku 2024?
Dle srovnání parametrů nové řady délka/hmotnost, mi to nepřijde jako posun k lepšímu.
Hned jsem si ještě zakoupil 2 kusy dobíhající X25, ať mám uloženku do budoucna. X25 mi odvádí vynikající práci. Díky..