Společnost Buck Knives přichystala na rok 2015 celou řadu nástrojů do nepohody. Série nese název Compadre a najdeme tam nůž s pevnou čepelí (104 Compadre Camp Knife), menší turistická sekerka (106 Compadre Hatchet) a jistá podivnost připomínající víceúčelovou mačetu, ale sloužící prý k přípravě dřeva na oheň (108 Compadre Chopping Froe).
Celková délka nože 104 Compadre Camp Knife lehce přesahuje 24cm, váha je cca 200g a doporučená maloobchodní cena je 80USD, což je nějakých 1664,-Kč.
Délka sekery106 Compadre Hatchet je 35cm a váha je kolem 670g, doporučená cena je 120 USD, tedy 2500,-Kč.
Mačeta 108 Compadre Chopping Froe je z celé trojice nejmohutnější a také nejdražší. Délka je 43cm (délka čepele 24cm), váha 900g a stojí tato radost 160 USD, v korunách 3330,-Kč.
Celá série Compadre je vyrobena z uhlíkové oceli 5160 s výrazným červeným povrchem. Všechny nástroje jsou fulltang a na střenky je použit tzv. Dymondwood, alias lepená překližka :). Fotografie pouzder zatím nejsou na světě, ale očekává se kožená klasika, jako obvykle šitá v Mexiku.
Viz: tisková zpráva Buck Knives.
Co si o řadě Compadre myslíte vy? Já osobně cítím velký rozpor mezi relativně vysokou cenou a přehnaně “redneckovským” vzhledem. Pokud to mají být užitkové nástroje na špinavou práci, měla by ta cena být minimálně dvakrát nižší.
vypadato nevkusne ocel može byt ale krajši si urobim doma na kuchynskom stole a za ty prachy je tu veeelka konkurencia od poriadnich overenich značiek
Nejsem si jistý, zda jsem tomuto myšlenkovému toku rozuměl dobře, ale kolik “poriadnich overenich značiek” z USA mi dokážete vyjmenovat? Nejlépe takových, co jsou na trhu déle, než společnost Buck Knives, která tu je už od roku 1902.
Viz třeba:
https://vybaven.cz/noze-a-naradi/buck-110-folding-hunter-seznameni-s-legendou/
Nůž se mi tvarově líbí. Červená barva může být velice praktická, o to víc, když se má jednat o pracovní nůž, někdy jej člověk odloží a pak těžko hledá. Osobně se mi výrazné barevné kombinace na nožích líbí.
Sekera vypadá zajímavě, ale nikdy jsem žádnou takovouhle neměl v ruce, přeci jen bych zůstal věrný klasice a za ty peníze radši pořídil Hultafors či Fiskars.
Sekáč mi připadá jako nástroj na půlení vepřů a přípravě žeber na barbecue, než na přípravu dřeva.